Historiek

In 1979 richtte de inmiddels overleden Eddy Dorsan (zittend links) een dansorkest op. Dit groeide geleidelijk uit tot een complete big band, de West-Vlaamse Big Band (lees het krantenknipsel uit 1982).

Beginjaren van de West-Vlaamse big band

Vanaf 1986 stond de band onder leiding van André Jean, alias Jonathan Olstein. 
In die periode trad het orkest op onder de naam Olstein Big Band.

Voor het 20-jarig bestaan in 1999 gaf Olstein Big Band 2 concerten in de Biekorf. Het orkest werd voor de gelegenheid uitgebreid met  een strijkersensemble van 12 violen, altviolen en celli, samengesteld uit leerlingen en leraars van het Stedelijk Conservatorium te Brugge, onder leiding van diens directeur, Wilfried Deroo.

Voor het jubileumjaar 2004 werden op het eindejaarsconcert enkele nummers uit de beginperiode heropgefrist.

Olstein big band o.l.v. André Jean in 2004

De big band speelt een 10-tal concerten per jaar in Brugge of ver daarbuiten. In de zomer vind je ons vaak aan de kust of in Brugge voor openluchtconcerten.

We organiseren jaarlijks in eigen beheer een dubbelconcert voor zo’n 600 fans. Sinds 2003 gaan die door in de Magdalenazaal te Brugge.

Begin 2006 neemt André-Jean afscheid van het orkest. Na bijna 20 jaar onder zijn bezielende leiding, moeten andere wegen worden gezocht. Als bij wonder wordt heel snel een waardige opvolger gevonden. Ghislain Slingeneyer neemt de fakkel over. Het orkest treedt sindsdien op onder de naam Swing Time Society. Geleidelijk aan wordt orkest uitgebreid (gitaar, meerdere zangers, percussionist). Het repertoire ondergaat een gedaanteverwisseling, zowel qua omvang als qua stijl.

Sindsdien is het orkest ambitieuzer dan ooit. We bieden een gevarieerd van big band-standards en hedendaagse nummers. Van Toots Tielemans tot Frank Sinatra, van Duke Ellington tot Bert Joris, van Gordon Goodwin tot Diana Krall en andere hedendaagse big band arrangementen.

In 2020 nemen we afscheid van Ghislain.

Eric Verhaeghe, trompettist met bakken ervaring in de professionele muziekwereld en sinds jaren een sterkhouder van ons orkest, neemt de muzikale leiding over.